utorak, 10. studenoga 2015.

Zašto je Prag toliko popularan? Savjeti i preporuke.

Donosimo nekoliko razloga zašto trebate posjetiti Prag i što je toliko posebno u njemu.



Ovaj mističan grad ima jedinstvenu arhitekturu. Svaki posjetitelj zasigurno će više puta uzdahnuti na prekrasne spomenike i građevine, a osobito one gotičke i renesansne. Nećemo pisati općenito o Pragu jer to se može pročitati i na wikipediji već o doživljaju, pojedinostima i, što je najvažnije, pišemo iz perspektive posjetitelja. 


Karlov most je zasigurno jedna od glavnih i najfotografiranijih atrakcija grada. S njega puca prekrasan pogled na gradsku četvrt Hradčani koja je uzdignuta na brežuljku, ali i na rijeku Vltavu. Most povezuje Stari grad i Malu Stranu, a krase ga 30 baroknih kipova. Naravno, ovo nije jedini most koji spaja ove dvije strane Praga. Tu su i ostali mostovi po kojima, za razliku od Karlovog, prometuje javni gradski prijevoz, no jedan od drugog je poprilično udaljen ukoliko planirate šetnju. Ono što vam neće reći o Karlovom mostu jest da je ovo jedno od glavnih mjesta u gradu gdje ljudi prose. Naime, ovdje se ne radi o prosjacima u pravom smislu riječi. Vidjet ćete različite tipove ljudi, osobito mladih, koji na taj način skupljaju džeparac za različite svrhe. Zanimljivo je to što njihov način prošenja nije uobičajeno sjedenje na podu, već sjede na koljenima, a glava im je pognuta skroz do poda. Tako znaju biti satima.


Stari grad je zaista nešto posebno. Brojne kamene, ispresijecane uličice već su same po sebi posebna atrakcija. Još kada tome pridodate jedinstven izgled zgrada, miris svježe pečenih čokoladnih peciva i snježne pahulje, dobiva se zaista čarobni zimski ugođaj. Zato Prag i jest najposjećeniji u zimskim mjesecima. Sav taj barok i gotika upravo u zimskom, snježnom periodu dobivaju poseban mistični značaj.

PRIJEĐIMO NA ONO BITNO!

Praško pivo. Da, to je jedan od glavnih razloga zašto muška populacija obožava ovaj grad. A i sve više žena, ne može se poreći. Pivo je naravno vrhunsko, a i jeftino. U nekom od kafića ili restorana skuplje ćete platiti šalicu kave. Preporučamo pivnicu "U Vejvodu" u Starom gradu. Tamo možete isprobati sve vrste piva i to onih pravih točenih u krigle. Čak možete uplatiti i "Beer tour" gdje će vas iskusni pivopije provesti po najboljim gradskim pivnicama na degustacije piva. Za ljubitelje kave, možda ćete najbolju kavu popiti u vrlo ugodnom ambijentu lounge bara i restorana cafe~cafe. Ako želite normalnu kavu s mlijekom ili kako naši kažu macchiato, naručite cappuccino i dobit ćete kavu s toplim mlijekom. Svi smo mi Talijani J

Ako ste Hajdukovac, ne možete a da ne posjetite praški kultni restoran i pivnicu "U Fleku" gdje je 1911. ovaj hrvatski nogometni klub i osnovan. A kada smo već kod pivnica, ovdje možete i dobro pojesti. Svakako kušajte neko od čeških specijaliteta kao što su gulaš, goveđa pečenica u specifičnom umaku, vepřový řízek i ništa naravno bez slavnih knedlički.


Ne dajte da vas prevare. Svi trgovci skloni su legalnom „muljanju“. Tako ćete i ovdje biti prevareni, ako dobro ne čitate dobro poznata nam sitna slova. Npr. ako ćete se upustiti u divotu kobasica s kiselim zeljem na jednom od štandova u Starom gradu, čitajte koliko dekagrama dobijete za koju cijenu. Naizgled je sve jeftino, no navedena niska cijena je za porciju koja vjerojatno ne bi bila dovoljna ni djetetu. Oni će vas uredno pitati je li vam količina koju su vam natrpali u redu, a vi ćete naravno reći „da“ jer ćete misliti da je to to i da ćete platiti cijenu koja je velikim brojem ispisana (a ispod sitnim slovima piše cijena za 100 grama). Tako da se 3 eura vrlo brzo pretvore u 9. Nemojte nasjesti.

Isprobajte nešto novo. Trudite se u svakoj destinaciji koju posjetite isprobati nešto novo. Sigurno će vam ostati u sjećanju. Neka to u Pragu bude "čišćenje" nogu :) Slika govori tisući riječi. 


Smještaj u centru grada? Ako se nas pita, nije potrebno. Metro odlično povezuje sve dijelove grada i zaista možete biti u centru za maksimalno 15 minuta. Točni su u minutu i voze dosta često. Cijena karte je 1euro. Za one koji ne vole podzemlje i brzinu, ostaju tramvaji i autobusi. Tramvajske linije također odlično povezuju cijeli grad, a zbog širih tračnica puno su brži od recimo zagrebačkih. Nemojte se začuditi kada ćete silaziti prema metrou kada vidite gdje svi na pokretnim stepenicama stoje na desnoj strani ostavljajući tako prostor lijevo od sebe. Naime, lijeva strana stepenica je „brza  traka“ pa kraj vas zna projuriti netko kome se žuri. Odlična stvar. To bi svi gradovi trebali primijeniti. Da zaključimo ovaj dio, ako vam je bitna niža cijena aranžmana, smještaj izvan centar grada je odlična opcija za uštedu novaca.


Obilazak grada uz vodiča. Svakako preporučamo uplatiti onaj aranžman koji u programu ima i lokalnog vodiča. On će vas provesti kroz najpoznatije atrakcije grada koje su neizostavni dio vašeg putovanja u Prag. Oduševit ćete se prekrasnim pogledima i vidicima na čitav Prag, posjetit ćete Praški dvorac,  impozantnu Katedralu, možda doživjeti i smjenu straže te čuti crkvena zvona kako odzvanjaju jednu hrvatsku pjesmu. Mnogo toga ćete od lokalnog vodiča čuti, a možda i zapamtiti koju priču ili legendu.


Važnost iskusnog turističkog pratitelja. Turistički pratitelj koji s vama putuje iz Zagreba mora biti iskusan i poznavati Prag kao vlastiti dlan. Takav pratitelj pokazat će vam jeftinije restorane, ispričati brojne zanimljivosti, educirati vas putem do Praga o ostalim destinacijama kroz koje prolazite, ispričati povijest Praga i pokazati koja mjenjačnica vam neće zaračunati ogromnu proviziju. O turističkom pratitelju najvećim dijelom ovisi i kvaliteta putovanja. On je taj koji će riješiti bilo koji problem ukoliko iskrsne i pomoći vam oko bilo čega što vam zatreba. Zato se za svaki problem, propust ili slično obavezno najprije njemu obratite. Nemojte čekati povratak u Zagreb.

U adventsko i božićno vrijeme tu su i brojni praški sajmovi gdje možete uživati u kuhanom vinu, kobasicama, ili kupiti poneki suvenir poput ručno rađenih čeških tanjura, čaša, nakita, svijeća ili pak drvenih igračaka. Uživajte u blagdanskim pjesmama i nezaobilaznim raskošnim lampicama po čitavom gradu. Najveći božićni sajmovi održavaju se na Vjenceslavovom trgu i Starogradskom trgu. Ako želite doživite čari adventa u Pragu, pogledajte program putovanja Advent u Pragu, Beču i Bratislavi. Vrijednost više su na ovom putovanju posjet Beču i Bratislavi na dolasku i odlasku. Iako jedan dan naravno nije dovoljno za doživjeti Beč ili Bratislavu u njihovom punom sjaju, ipak vam ovo može biti  dovoljna polazna točka za stjecanje prvog dojma o ovim gradovima koje opet možete posjetiti na nekom drugom putovanju.

Sličan program putovanja koji vas vodi u Prag je Prag, Telč i Češki Krumlov. Ovaj program namijenjen je onima koji ne žele „lutati“ velikim gradovima poput Beča i Bratislave nego su im simpatičniji manji romantični gradići. To su svakako Telč, a posebno Češki Krumlov. Krumlov je jedinstven gradić okružen rječicom, a možete ga cijelog pješice obići za nepunih sat vremena. Na vrhu brežuljka nalazi se crkvica, a romantične ulice prepune su suvenirnica, manjih kafića i restorana gdje možete uživati. Također možete prošetati uz rijeku po dugačkoj šetnici, a tu je i bogata povijest ovog gradića s prekrasnom i vrlo neobičnom utvrdom o kojoj nećemo pisati. Ostavit ćemo nešto i kao iznenađenje.
Češky Krumlov

Za one koji još nisu odlučili gdje provesti Novu godinu odnosno proslaviti doček 2016. Prag je idealan odabir. Uživajte u raskošnom vatrometu na glavnom gradskom trgu, provedite noć u jednoj od praških pivnica i upustite se u nezaboravnu avanturu na putovanju Nova godina u Pragu.

Za dodatne detalje i putovanja kontaktirajte nas na 01/4839854 ili na info@chilitours.hr

                          Chili team


Nema komentara:

Objavi komentar