petak, 22. siječnja 2016.

Santorini - plavo-bijela bajka za romantične duše


Slika 1 Oia
Santorini još nazivaju plavo-bijelom bajkom. Svatko tko pomisli na ovaj jedinstveni otok, najprije se sjeti njihovih bijelih romantičnih kućica iznad kojih vire plave kupole. Plavi okviri prozora ili vrata, plave tegle za cvijeće, sitnice su koje ovo mjesto čine pravim magnetom za romantične duše.

Što trebate znati?
Ova živopisna slika Santorinija zapravo predstavlja veličanstveno mjesto na Santoriniju zvano Oia (čita se ia). Ovdje su smješteni najluksuzniji hoteli i resorti o kojima svatko sanja. Ipak, u ponudi turističkih agencija najčešće ovo mjesto izostaje s popisa upravo zbog visokih cijena koje širokoj populaciji nisu toliko prihvatljive. Najbolja alternativa ovom mjestu na Santoriniju jest mjesto Kamari. Kamari se razvio u udobno turističko ljetovalište iz malog ribarskog sela. Smješten uz pješčanu plažu, upravo je Kamari mjesto koje privlači brojne turiste, a velik broj taverni i restorana koji se nalaze uz šetalište dodatno popunjavaju veliku ponudu prekrasnih hotela. Odlična grčka hrana i bogat noćni život u Kamariju zasigurno ne nedostaje. Dodatna dva ljetovališta mirnijeg tipa su Perissa i Perivolos. Njih pak krase prekrasne vulkansko pješčane plaže (crni pijesak koji je jedan od zaštitnih znakova Santorinija) pa, ukoliko ste jedni od onih turista koji na ljetovanju isključivo vole odmor, sunce i plažu, s ovim mjestima nećete pogriješiti.

Slika 2 Pogled na kalderu
Ipak, posjet mjestu Oia ne smije izostati. Kada ste već na Santoriniju, ovo mjesto je „must see“. Litice koje se izdižu visoko iznad mora zahvaljujući vulkanskoj erupciji omogućuju zaista veličanstven pogled na čitavu kalderu (slika 2). Također kruži i legenda da potopljeni dio kaldere skriva ostatke kraljevstva Atlantide.

Mladencima omiljeno putovanje!
Slika 3 Mladenci
Za one mladence koji ne žele izdvajati tisuće i tisuće kuna za neke daleke destinacije, jednako lijepo uz puno manji budžet se mogu provesti upravo na Santoriniju. Romantični hoteli prilagođeni su upravo za uživanje u dvoje, a sunca i mora, kao i dobrog provoda neće vam nedostajati. Ukoliko planirate na medeni mjesec na Santorini, ne zaboravite na popust koji možete ostvariti kao mladenci. Sve što vam treba jest vjenčani list ne stariji od 3 mjeseca. Možete ostvariti popust do 10%, ovisno o odabranom hotelu. 

Dodatni izleti koji će obogatiti vaš odmor
Mnogi nas pitaju za kombinaciju ljetovanja na otocima Santorini i Mykonos. Iako ova kombinacija nije u turističkim ponudama zbog ograničenosti charter letova, savjetujemo jednodnevni izlet na otok Mykonos za one koji ga žele posjetiti. Naime, trajekti odlično povezuju grčke otoke, pa tako i trajekt Santorini-Mykonos-Santorini koji redovno prometuje do 3 puta dnevno, ovisno o danu u tjednu. Tako ujutro možete otploviti do Mykonosa i u kasnim popodnevnim satima se vratiti na Santorini. Vožnja trajektom traje cca 2:30h. Za avanturiste, ovo može biti zanimljiv istraživački pothvat, ali naravno u vlastitom aranžmanu. 

Plovidba po kalderi – Provedite dan ploveći kalderom, uspnite se na vulkan, okupajte se  u vrelima i posjetite susjedni otok Thirassiju. Autobusom ćete otići do luke Athinios u samoj kalderi. Ondje ćete se ukrcati na tradicionalni drveni brod King Thiras, koji vas vozi do uspavanog vulkanskog otočića Nea Kameni (doplata na licu mjesta 2 € za pristup prirodnom parku). Ondje ćete se po mjesečevom krajoliku između kratera popeti do vrha i potražiti vječne tragove vulkanske aktivnosti. Nakon razgleda vulkana zaplovit ćete između oba otočića, Nea i Palea Kameni, gdje se morska voda miješa s vulkanskim termalnim izvorima i stvara poseban kontrast boja. Tu se možete okupati u vrućim ljekovitim vrelima. Nakon toga slijedi obilazak otoka Thirassia, sa slobodnim vremenom za kupanje, ručak ili razgledanje otoka, koji je svoju tradiciju i običaje sačuvao sve do danas. Na povratku prema luci Athinios ploviti ćete pod strmim liticama na kojima se izmjenjuju crveno-crni slojevi lave sa sivo-bijelim slojevima plovućca; na liticama ćete opaziti bijelo-plave kuće ugniježđene na samoj ivici litice, koje stvaraju dojam da će svaki čas vinuti prema moru. Iz luke ćete se autobusom vratiti u ljetovalište. 

Zalazak sunca i noćno krstarenje 
Slika 4 Zalazak sunca, Santorini
Brod, more, zalazak sunca, ugodna glazba i boje koje se prelijevaju uz promjenjivu svjetlost stvaraju nezaboravnu romantičnu večer. Večernje krstarenje počinje vožnjom autobusom do luke Athinios, gdje ćemo se ukrcati na tradicionalni drveni brod King Thiras, koji će vas odvesti na krstarenje po kalderi. Za vrijeme vožnje uživate u pogledu na visoke klisure raznih boja i sela s bijelim kućicama, koje se doimaju kao da su pod snijegom. Provest ćemo se pored glavnog grada Fire, gdje su usidreni veliki kruzeri. Put ćemo nastaviti pored gradića Imerovigli i Firostefani, sve do čarobnog gradića  Oia na krajnjem sjevernu otoka. Za vrijeme plovidbe večerati ćemo (švedski stol, doplata za piće) uz romantičnu glazbu i zalazak sunca. Nakon što sunce zađe, na povratku prema luci uživati ćemo u noćnom pogledu na Firu s tisućama treptavih svjetala. U luci nas čeka autobus, koji će nas odvesti natrag u ljetovalište.

Tradicionalna sela i zalasci sunca u gradiću Oia
Krenite u otkrivanje otoka, njegove povijesti, vulkanskog djelovanja, arhitekture, prirodnih ljepota i kuhinje! Poludnevni izlet počinjete razgledom najstarije bizantske crkvice na otoku Episkopi Gonias, koja je od svojeg nastanka preživjela sve razorne potrese i vulkanske erupcije te je tako postala poznata u čitavoj Grčkoj. Slijedi šetnja po ruševinama sela Mesa Gonia, koju razorna vulkanska sila nije poštedjela. Poznato je kao "selo duhova" jer su njezini stanovnici nakon zadnjeg velikog potresa koji je otok zadesio šezdesetih godina prošloga stoljeća odselili, ostavivši sve za sobom. Nakon toga ćete se po zamršenom labirintu ulica u selu Pyrgos popeti sve do srednjovjekovnog vidikovca, koji je istodobno i  najviša naseljena točka otoka, a nudi čudesan pogled na okolicu. Santorini je poznat po dobrim vinima pa ćete obići i najveću vinariju na otoku – Santo Wines i uživati u kušanju vina s pogledom na kalderu. Put nastavljate kroz glavni grad Firu na krajnjem sjevernu otoka, gdje se nalazi glasoviti gradić Oia, koje nadahnjuje svojim izgledom, a u čitavom je svijetu poznat po svojim zalascima sunca u svim bojama, u kojima ćete i vi uživati.

Istraživanje plaža 
Posjetite Bijelu i Crvenu plažu i roneći na dah istražujte podvodni svijet!
Nakon vožnje autobusom, u luci Athinios ukrcat ćemo se na brod, te zaploviti po kalderi prema južnom dijelu otoka, oko rta na kojem je svjetionik, zatim iz kaldere prema vanjskom dijelu otoka gdje će vas oduševiti neobične  formacije kamena i stijene od vulkanskog pepela koje je oblikovao vjetar. Prvo ćemo razgledati Crvenu plažu, gdje možete i zaplivati, a zatim slijedi stanka na Bijeloj plaži, također za kupanje, uživanje i fotografiranje. Brod će se na povratku zaustaviti na otočiću Aspronisiju, gdje možete istraživati plažu, sunčati se ili istraživati morsko dno, koje se spušta u zagonetne dubine kaldere. Po povratku u luku, autobus nas vozi natrag u ljetovalište.


Slika 5 Plaža, Perissa


Tips & tricks:
  • u nekim hotelima gdje su ležaljke i suncobrani uz doplatu, moguće je platiti piće u baru hotela te uz to dobiti ležaljke i suncobran gratis. Radije onda platite piće nego samo ležaljke.
  • ako ste se odlučili za ručak/večeru u mjestu Oia, isplati se platiti višu cijenu za stol na boljoj lokaciji gdje ćete imati ljepši pogled i atmosferu. Najbolje je odabrati stol koji gleda na zalazak sunca.
  • budući da mnogi turisti dolaze u Oiu baš u vrijeme zalaska sunca radi fotografiranja, izbjegnite gužve tako da posjetite mjesto nešto ranije u danu.
  •  za one koji bi unajmili scooter za vožnju do Oie, cijene se kreću od 20 do 40€ po danu, ovisno o modelu.
  • ako ste planirali izlet na vulkan iz dodatne ponude izleta, upozoravamo da u srpnju i kolovozu, kada su temperature najviše, zna biti prilično vruće. Stoga, valja ponijeti kapu/šešir, puno vode i nanijeti kremu za sunčanje. Računajte na uspon do vulkana pa je i udobna obuća od velike koristi.

                                                                               Vaš Chili tours

Nema komentara:

Objavi komentar