četvrtak, 25. veljače 2016.

Ovo trebate znati: 5 stvari koje Vam neće reći o grčkim otocima

Jeste li znali za ovo?


WC PAPIR

Ovo zna biti vrlo nezgodno jer većina nas nije navikla na ovakve stvari. Radi se o kanalizaciji koja nije jednako dobra kao primjerice na hrvatskim otocima. Zato Vam u nekim hotelima stoji upozorenje "Ne bacajte toaletni papir u wc školjku!" Da, nama je to malo bizarno, ali pored wc školjke se nalazi kanta za smeće odnosno za papir. Za sve "avanturiste", korištenje toaleta na vlastitu odgovornost :)


TRAJEKTI

Iako su grčki otoci znatno udaljeniji jedan od drugoga nego što je to slučaj s hrvatskim otocima, postoje dobre trajektne veze između njih. Naravno, nećete biti u mogućnosti baš otploviti s jednog kraja Sredozemlja na drugi, ali uvijek se nađe skupina od 2-3 otoka na koja je moguće otići na izlet u vlastitom aranžmanu. Agencije u svojim ponudama nude dodatne izlete na svakom otoku i oni su vrlo kvalitetni jer su u suradnji s lokalnim agencijama i dobavljačima. Naravno, na takvim izletima imate hrvatskog ili slovenskog pratitelja koji za Vas riješava organizaciju svakog izleta. No, vratimo se trajektima. Ono na što trebate pripaziti jest da postoji povratna linija istoga dana kako ne biste ostali spavati na nekoj plaži :)


CHARTER LETOVI

Iako se ne tiče direktno grčkih otoka, tiče se Vašeg potencijalnog putovanja. Aviokompanije zadržavaju pravo objave reda letenja do nekoliko dana prije samog putovanja. To znači da do primjerice 4-6 dana prije putovanja ne znate letite li za Zakintos ujutro, popodne ili navečer i u koliko sati slijećete na otok. Naravno, postoje određene iznimke kada se vrijeme leta zna nešto ranije za što se mi svakako pobrinemo da saznate čim prije. Može se dogoditi da letite tek navečer zbog čega zapravo "gubite" cijeli prvi dan putovanja. Na ovo se nažalost ne možete žaliti, niti agencije na to mogu utjecati jer je takvo pravo aviokompanija. Međutim, pokušava se onda ipak nekako ublažiti to "gubljenje" prvog dana, pa aviokompanija objavi povratni let u otprilike isto vrijeme kao što je letio na otok. Tako da zadnji dan ostajete malo duže na otoku ukoliko je let u kasnijim satima. IPAK, takve situacije se događaju u vrlo malom postotku, ali može se dogoditi. Imajte ovu informaciju na umu. 


IZBJEGLICE I IMIGRANTI

Da, izbjeglice su činjenica i to ne samo u Grčkoj već u cijeloj Europi. Ukoliko Vam neka agencija kaže da ih nema, to je neistina. ALI, kao i u svakoj uređenoj zemlji Europske unije, Grci su se pobrinuli da im spašavanje izbjeglica i pružanje utočišta ne utječe na turizam. Pogotovo iz razloga što je turizam Grčkoj jednako važna gospodarska djelatnost kao i našoj Hrvatskoj. U Grčkoj ima oko 200 naseljenih otoka i na velikom broju njih postoje turistički sadržaji. Otoci koji su predviđeni za utočište izbjeglica i imigranata su isključivo oni uz granicu s Turskom. To, naravno, ne obuhvaća Santorini, Zakintos, Kretu, Lefkas, Kefaloniju i još mnogo mnogo njih. Zato nema straha ni panike, Vaš odmor će biti besprijekoran :)


PREKRASNE FOTOGRAFIJE SANTORINIJA

Na internetu vidite veličanstvene fotografije Santorinija i mislite kako je svejedno u kojem ćete mjestu odsjesti, samo da ste na tom prekrasnom otoku. Nije istina! Ako tražite plavo-bijele kućice, pogled na Kalderu i zalazak sunca i sve ostale epitete koji krase imenicu Santorini, tražite isključivo zapadnu stranu otoka. To, primjerice, može biti mjesto Oia ili Imerovigli. Turistički agenti to znaju pa toplo preporučamo rezerviranje aranžmana preko agencije umjesto vlastitog aranžmana. Vjerojatno ćete čak proći i jeftinije, a i sigurno ćete dobiti kvalitetne savjete i dodatne informacije koje će Vam biti od koristi.

                            Vaš Chili tours




Nema komentara:

Objavi komentar